How Art Made The World: More Human Than Human

In deze film loopt Nigel Spivey de presentator van de uitzending, door alle eeuwen en continenten heen om erachter te komen waar de kunst van mensen vandaan komt.

Samenvatting:
In het eerste deel van het filmpje verteld Nigel dat er op 17 augustus 1908 in Australië. Een heel bijzonder beeldje was gevonden door een aantal mensen. Het beeldje was niet heel groot (de grootte van een amulet). Het beeldje was van de Nomaden zij werden gezien als een beschaafde bevolking, aan het beeldje kon je vrij duidelijk zien dat het een vrouw was. Ze noemen het beeldje ‘The Venus of Willendorf’. Aan dit beeldje kon je al gauw zien dat het niet realistisch was, de borsten, heupen en de buik waren vergroot, dat was blijkbaar zo 25000 jaar geleden heel belangrijk. Het beeldje heeft de betekenis van moederschap. Uit onderzoek was gebleken dat de mensen uit die tijd, de opdracht kregen om juist die belangrijke dingen uit te zoomen.

M0000440 A female Paleolithic figurine, Venus of Willendorf

In het tweede deel van de film laat Nigel zien, dat de Egyptenaren de eerste mensen waren die het menselijk lichaam in kunst verwerkten (de mensen die waren afgebeeld waren farao’s. Alle lichaamsdelen waren afgebeeld in normale houdingen. De Egyptenaren maakten gebruik van symmetrie. Daardoor zag je niet dat er veel veranderde van de tekeningen, ze bleven ongeveer 3000 jaar hetzelfde afgebeeld. Je kan aan de tekeningen zien dat de Egyptenaren niet gedwongen waren om het zo te tekenen, maar ze waren beïnvloed door de cultuur.

 

Dus een reden van het maken van deze afbeeldingen was meer en deels door de cultuur. In de tijd waarin de Egyptenaren leefden.

 

In het derde deel van de film verteld Nigel, dat er in 1972 op de bodem van de zee van Italië, 2 bronzen beelden uit het Ouden Griekenland waren gevonden, door Stefano Martini. Deze beelden waren ongeveer 2000 jaar geleden gemaakt voor de Renaissance. Het lichaam zag er iets realistischer uit, maar toch klopten er een aantal dingen niet; de benen waren veel te lang en de ruggengraad was veel dieper dan normaal. Dat werd zo gedaan, omdat mensen toen vonden dat het lichaam er goed uit moest zien (atletisch). Als je er goed uitzag, was je goed.

64464ba8cd1ab5787df5f1912118263c

Op een gegeven moment begonnen ze toch steeds meer terug te gaan naar het gedwongen maken van de lichaamskunst. Mensen vonden het toch belangrijker om van het menselijk lichaam toch te overdrijven in mooiheid. Het doel was om het zo minmogelijk realistisch te maken. Wat nog steeds actief is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s